Skip to content
Menu

Mystinen 
kiinalainen juoma

Tee (茶, chá) on teepensaan (Camellia sinensis) lehdistä hauduttamalla valmistettu juoma.

Tarinan mukaan tee on löydetty jo noin neljätuhatta vuotta sitten, kun kiinalainen keisari Shen Nong väsyneenä istahti teepuun juurelle ja laittoi veden pataan kiehumaan. Veden kuumentuessa hän nukahti. Herättyään hän huomasi puunlehtiä kuuman veden joukossa. Uteliaana Shen Nong maistoi juomaa ja havaitsi, että huolimatta juoman kitkerästä mausta sillä oli sekä puhdistava että piristävä vaikutus. Tästä kerrotaan alkaneen teen tarina mystisestä kiinalaisesta juomasta veden jälkeen maailman suosituimmaksi juomaksi.

Teepensaasta saadaan useita eri teelaatuja. Se mitä teetä lopputuloksena on, riippuu lehtien jälkikäsittelystä. Tunnetuimpia teelaatuja länsimaissa ovat musta- ja vihreä tee. Kun teen lehdet saavat vapaasti hapettua, on tuloksena mustaa teetä, vihreän teen hapettuminen taas estetään kuumentamalla lehdet. On myös olemassa valkoista, keltaista, Oolong ja Puerh teetä.

Kiina
Japani
Englanti
Venäjä
Intia
Turkki

Tee maailmalla

Kiina

Japani

Englanti

Venäjä

Intia

Turkki

Teen laadut

Valkoinen tee

Valkoiseen teehen kerätään ainoastaan teelehden nuput ja kärkisilmut, joiden annetaan nuutua ja lakastua ulkotiloissa. Valkoinen tee on teelaaduista vähinten käsitelty ja sisältää siksi eniten antioksidantteja. Nuorten lehtien ansiosta teen maku on lempeän hienostunut.

Lehdet poimitaan vain kerran vuodessa, varhain keväällä.

Suositellaan haudutettavaksi 70-80 asteisessa vedessä n. 5-10 minuuttia, riippuen lehtien laadusta. Voidaan hauduttaa useita kertoja

Vihreä tee

Vihreää teetä ei hapeteta vaan hapettuminen estetään käsittelemällä lehtiä kuumassa, joko kiinalaiseen tapaan paahtamalla tai japanilaiseen tapaan höyryttämällä lehdet kuivaksi.

Vihreän teen valmistamisessa on tärkeää muistaa oikea vedenlämpötila, sillä liian kuuma vesi tappaa teen ja tekee siitä kitkerän makuista. Oikein haudutettu vihreä tee on lempeän ja raikkaan makuista.

Suositellaan haudutettavaksi 70-80 asteisessa vedessä, n. 2-3 minuuttia riippuen lehtien laadusta. Laadukasta vihreää teetä voidaan hauduttaa useita kertoja.

Oolong eli sini-vihreä tee

Tämä ”lohikäärmeen tee” muistuttaa kiinalaisten mielestä pieniä lohikäärmeitä, siitä nimi Wu (musta) Long (lohikäärme) Oolong on erittäin arvostettu teelaatu, ja sillä on valtavan monta luonnetta.

Värin ja maun määrää teen hapetusaste, joka voi olla mitä vain 15-70% väliltä.

Suositellaan haudutettavaksi 80-90 asteisessa vedessä, n.3 minuuttia, riippuen lehtien hapetusasteesta, voidaan hauduttaa useita kertoja.

Musta tee

Lehdet hapetetaan kosteassa lämmössä, jolloin ne tummuvat ja väri muuttuu keskiruskeasta lähes mustaan. Britit hullaantuivat mustaan teehen, ja mielellään lisäävät siihen maitoa ja sokeria. Erinomainen juoma aamuteenä tai nautittuna perinteiseen iltapäiväteen tapaan herkkujen kera.

Suositellaan haudutettavaksi 95 asteessa n. 3 minuuttia.

Puerh tee

Puerh on monimutkaisen ja osittain bakteereihin perustuvan fermentoinnin kautta valmistettu tee, joka puristetaan kakuiksi. Sitä saa myös irtoteenä, jolloin se haudutetaan tavanomaisen teen tapaan.

Tee ei kitkeröidy lainkaan ja samoista lehdistä saa helposti useita haudutuksia haudutusaikaa asteittain pidentämällä. Maku on pehmeä, vahva, multainen ja tuoksu ”navettainen”. Väri on tumma tai tumman punainen.

Puerh tee on erinomainen tee nautittuna tuhdin ruuan jälkeen, sillä siinä olevat entsyymit tukevat ruuansulatusta.

Suositellaan haudutettavaksi 95 asteessa 3-5 minuuttia

Keltainen tee

Keltainen tee on harvinainen ja arvostettu teetyyppi, jota tuotetaan pieniä määriä Kiinassa. Keltainen tee on ollut tunnettu satojen vuosien ajan, ja alkujaan sitä valmistettiin Kiinan keisarille. Teelehdet saavat valmistukseen kuuluvan vähäisen hapetuksen aikana kellertävän sävyn, mistä teemuoto on saanut nimensä.

Rooibos

Rooibos ei itseasiassa ole lainkaan teetä, vaikka se haudutetaan teen tavoin.

Rooibos eli punapensas kasvaa Etelä-Afrikassa, ja on siellä kansallisjuoma. Se on kanervaa muistuttava pensas, joka kasvaa erittäin vaikeissa autiomaan olosuhteissa ja ottaa kosteuden ilmasta. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja ja edistää aineenvaihduntaa. Kofeiiniton Rooibos on vatsaystävällinen ja sopii mainiosti myös lapsille.

Suositellaan haudutettavaksi 100 asteisessa vedessä 5 min.